2018. május 13., vasárnap

Csíkos epertorta

Itt a kedvenc hónapom, volt benne házassági évforduló (36, csak mondom...), lesz benne születésnap (sokadik), és ha ez nem lenne elég, hát itt az eperszezon is. Úgyhogy most epret eszünk eperrel. Az eper a kedvenc gyümölcsöm, és hála istennek ezt még cukorbetegként is fogyaszthatom. A tortában lévő cukor nem a barátom, de egy szeletet engedélyeztem magamnak. Elvégre május van!
 


Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál sütőpor
10 dkg liszt
1,5 evőkanál olaj

egy kis üveg eperlekvár a töltéshez

A krémhez:
2x12,5 dkg Philadelphia krémsajt
10 dkg porcukor
1 citrom leve
egy evőkanál likőr (legjobb a Cointreau vagy a Grand Magnier)

friss eper a torta tetejére ízlés szerinti mennyiségben
 
Elkészítés:
A piskóta hozzávalóiból - micsoda meglepetés! - piskótát sütünk, nem variálva túl a dolgot: robotgéppel fehéredésig keverjük az egész tojásokat a cukorral, ezt követően a sütőporos lisztet adagoljuk hozzá óvatosan a tésztához, de ezt már nem robotgéppel, hanem fakanállal tesszük, végül belekeverjük az olajat is. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kb. egy centi magasan, lehetőség szerint téglalap alakban elkenjük a masszát. Nekem általában olyan 30x30 cm-es alakzat szokott sikerülni, ezzel jól lehet dolgozni.
190 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt megsütjük a piskótát. Ha elkészült, konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt pedig eltávolítjuk róla, hagyjuk kihűlni, majd megkenjük vékonyan eperlekvárral, és a jó esetben szabályos alakú piskótát egyenlő szélességű csíkokra szabdaljuk. Fontos, hogy a csíkok egyezzenek, ugyanis ha nem sikerül egyformára vágnunk, csúnya hepehupás lesz a torta.  Az első csíkot szorosan feltekerjük, és felállítva a tortástál közepére fektetjük. A második csíkot ott kezdjük el feltapasztani rá, ahol az előzőnek vége van, szépen körétekerjük a középnek, és ezt tesszük egészen addig, amíg tart a csíkokból. Nekem ebből a mennyiségből 5 csík lett. Ekkor ott van a félig kész torta a tálon, itt az ideje, hogy elkészítsük a krémet, ami az egyszerűnél is egyszerűbb. A krémsajtot a cukorral habosra keverjük, adunk hozzá annyi citromlevet, amitől pikánssá válik a krém, és ezzel megkenjük a torta tetejét, oldalát egyenletesen. Egy egész éjszakát pihent a hűtőben, de ez nem feltétlenül szükséges, akár azonnal is tálalhatjuk, gazdagon megrakva eperrel/szederrel/málnával/barackkal/meggyel.

Készíthetjük a krémet 25 dkg mascarpone, ízlés szerinti cukor és 2 dl felvert tejszínhab keverékéből is, úgy is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése