2016. május 6., péntek

Pavlova torta

A Pavlova torta 1935. októberében egy Pearth-i szállodából indult világhódító útjára, és Bert Sache keze alól került ki - áldassék annak a kéznek mindkét darabja. Rémesen egyszerű dolog, és mint ilyen, nagyon jó is. Mert ahhoz, hogy valami lenyűgözően finom legyen, nem sok alapanyag kell, hanem  alapanyag. A világhódítás a mai napig is tart, a Pavlova torta egyaránt őshonos Ausztráliában és Új-Zélandon is. Itt az ideje, hogy a magyar konyhákban is helyet kapjon. Több nagyon pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, úgymint: kevés hozzávaló szükséges hozzá, sokféle gyümölccsel kombinálható, egyszerű elkészíteni, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban letaglózóan finom édesség. Nos, egy icipici üröm azért vegyül az örömbe, úgyhogy járjunk nyugodtan örömtáncot a Pavlova felett, de azt azért ne felejtsük el, hogy amilyen finom cucc, pont olyan hízlaló is. Van benne ugyanis cukor gazdagon, ott hetyeg a tetején a cukros tejszínhab, és az eperre sem árt egy icipici alkohol...
Nos, mindezek ismeretében mégis arra biztatom a bátrakat, ragadjanak habverőt, és készítsék el a saját Pavlovájukat. Biztos vagyok benne, hogy a debütálást még sok-sok visszatapsolás fogja követni.



Hozzávalók:

4 db tojásfehérje (tudományosok és macaron sütők kedvéért: 120 gr)
15 dkg porcukor
1 kávéskanál kukoricaliszt vagy étkezési keményítő
1 kávéskanál borecet
néhány csepp vaníliakivonat
egy csipet só
4 dl tejszín
3-4 evőkanál porcukor
friss gyümölcs, elsősorban is eper, másodsorban bármi más

Elkészítés:


A fehérjéket robotgép segítségével habbá verjük. Részletekben adagoljuk hozzá a cukrot, és amikor már a hab megtartja a formáját, de még nem kőkemény, belekeverjük a lisztet és az ecetet, valamint a vaníliakivonatot. A kész habnak fényesnek kell lennie, és képezzen kis csúcsokat, amikor kiemeljük belőle a habverőt. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjünk egyforma átmérőjű, nem túl lapos félgömböket a habból, de a tetejüket kicsit egyengessük el, hogy később a tejszínhab ne folyjon le róla. 120 fokos sütőben süssük a habcsókokat addig, amíg kívülről már szilárdak, de belül még krémesek. Ez tapasztalatom szerint olyan 30-40 perc. (Ha nagy tortát készítek, akkor egy nagy gömböt formálok a habból, azt 120 fokon bő egy órát kell sütni.) Amikor késznek nyilvánítom az alapot, óvatosan kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni. 


Időközben egy kis porcukorral kemény habbá verem a tejszínt. Tálaláskor a habcsókok közepében képzett mélyedésbe halmozom a tejszínhabot és megrakom (a valamilyen finom likőrrel icipicit meglocsolt) gyümölccsel. Isteni eperrel, málnával, ribizlivel, szederrel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése