2016. május 17., kedd

Karalábé-főzelék

Most kicsit álljunk le a süteményekkel (nem!), megmutatom, én hogyan főzöm a legeslegjobb tavaszi főzeléket. Nálam holtversenyben van a zöldborsóval, bár szerencsére a karalábénak hosszabb a szezonja.
A kulcskérdés a jó karalábé. A jó karalábé elsősorban is nehéz. Másodsorban a levelei nem fonnyadtak, nem sárgák, hanem élénk zöldek és frissek. A gyökér felőli rész sem beszáradt, "öreg". Ha ezeknek a szempontoknak megfelel, nyugodtan hazavihetjük.



Hozzávalók:

3-4 db karalábé
4 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
tej
egy csokor petrezselyem

sok bors

Elkészítés:

A karalábékat meghámozzuk, korongokra majd kis hasábokra vágjuk. Megmelegítjük az olajat, és elkezdjük rajta dinsztelni a karalábét. Sózzuk meg! Időnként egy kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk a zöldséget. Amikor az utolsó adag vizet is elfőtte és zsírjára sült, meghintjük a liszttel, alaposan átkeverjük, kicsit meg is pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a hideg tejjel. A tej mennyisége attól függ, mennyire sűrűn vagy hígan szeretjük a főzeléket. Ha kevésnek találjuk, öntsünk még rá.
Felforraljuk, és néhány percig szelíden rotyogtatjuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjön. Végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemet, megborsozzuk és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése