2016. február 7., vasárnap

Sütőtökös fánk

Tudom, jó néhányan nem szeretik a sütőtököt, és meg is értem én ezt, annak ellenére, hogy én eléggé imádom. Mindemellett nekik is ajánlom ezt a receptet, ugyanis egyáltalán nincs sütőtök íze, viszont nagyon szaftos tőle a fánk. Egyetlen dolog van, amire figyeljetek oda, ez pedig a sütési hőmérséklet. Uyanis attól, hogy a tészta nagy hányada nedves hozzávaló, hajlamos lehet nem átsülni a fánk, holott a külsején már úgy látszik, hogy megsült.

Fotó: Kandikó Judit
Hozzávalók:

40 dkg sült tök kocka
5 dl liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
6 teáskanál cukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
1,25 dl szénsavas ásványvíz
olaj a sütéshez
porcukor, juharszirup, lekvár, csokiszósz a tálaláshoz ízlés szerint

Elkészítés:

A tököt villával áttörjük, és összekeverjük a hozzávalókat. Ez nagyjából három perc fejvakarással együtt is, hogy melyik tálban történjék mindez. Közben az olajat felforrósítjuk (ha van cukorhőmérőd, 160 fokig), majd a tésztából evőkanálnyi darabokat engedünk az olajba. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten süljön a fánk tovább, hogy rendesen átsüljön.
Itatósra szedjük és forrón tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése