2016. január 31., vasárnap

Lasagne alla bolognese

Nem most kezdtem az ipart, elég régóta főzök olasz szószokat a tésztáinkra, úgyhogy a bolognai szószt is nagyjából akkor is megfőzöm, ha éppen kómában vagyok, fél kezem a hátsómban. Na de most szembe jött velem Gaba receptje, és mivel épp lasagne volt betervezve szombatra, gondoltam, megcsinálom én ezt a mártást autentikusan. És hát az van, hogy szerintem a fiúk ezentúl nem esznek meg másmilyen bolognai szószt, csak ilyet. Elég annyit mondanom, hogy a fiam könyörgőre fogta a szombat esti vacsora után, hogy a héten főznék-e neki újabb adagot, hogy spagettivel is ehesse?


Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 db szárzeller (vagy fél zellergumó)
1 nagy darab sárgarépa
10 dkg bacon
1 dl száraz fehérbor
2 dl tej
40 dkg hámozott, aprított paradicsom
2 dl zöldség alaplé
szerecsendió

bors
olívaolaj
vaj

A besamelhez
5 dkg vaj
5 evőkanál liszt
fél liter tej

bors
szerecsendió

lasagne lapok
10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

A sofrittóval kezdünk, ami igen sok olasz étel alapja. Az apróra vágott bacont megpirítjuk egy kevés vaj és olaj keverékén, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát, répát és zellert. Kis lángon kb. 10-15 percig dinszteljük, hogy teljesen puhák legyenek a zöldségek.
Rádobjuk a húst, nagy lángon átpirítjuk, hogy elveszítse nyers színét. Ráöntjük a bort, addig pirítjuk nagy lángon, míg az alkohol el nem párolog belőle. Ekkor jön a tej, a só, a bors és a szerecsendió. Fedő alatt kis lángon puhítjuk a húst, néha-néha átkeverjük, és ha a folyadék elsült volna róla, kevés zöldség alaplével pótoljuk. Most nem volt idő arra, hogy a Gaba által ajánlott 2,5 órát főjön a mártás, de 75 percet azért kapott. Az utolsó tíz percben öntöttem rá a paradicsomot, összeforraltam, és kész is volt a bolognai szósz.

Besamel:

A vajat megolvasztjuk, azonnal rátesszük a lisztet, csak addig kavarjuk, amíg felszívja a vajat, majd a felmelegített tejjel apránként felöntjük, közben rendületlenül keverjük, hogy a csomókat eloszlassuk. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a szerecsendió. Ha felforrt a mártás, még 2-3 percig főzzük.

Összeállítás:

A szószból teszünk egy evőkanálnyit egy megfelelő méretű jénaiba. Kibéleljük tészta lapokkal - egymás mellé, átfedés nélkül tegyük le őket -, szedjünk rá mártást, ezután besamel következik. A besamel réteget szórjuk meg parmezánnal, majd folytassuk a rétegezést. A tetejére besamel és sajt kerüljön.

170 fokos sütőben süssük addig, amíg a sajt és a mártás a tetején szép színt nem kap, valamint a biztonság kedvéért szújunk bele egy hegyes késsel, hogy érezzük, a tészta mindenhol átpuhult-e.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése