2016. január 27., szerda

Csokoládéhab

Karácsonyra megkaptam Mary Barry desszertes könyvét, ami lenyűgöző darab. Egyébként is nagyon kedvelem az idős hölgy stílusát, aki márciusban lesz 81 éves. A TV Paprikán lektoráltam is egy sorozatát, aminek minden pillanatát élveztem. Sokáig nem jelent meg magyarul könyve, ez sem új darab, a fordítás 1995-ben készült, de decemberben került nálunk piacra, legnagyobb örömömre. Ez az első recept belőle, de bizonyosan nem az utolsó.



Hozzávalók a képen látható adagokhoz:

2 tojás sárgája
3 dkg cukor
11 dkg jó minőségű csokoládé
225 ml tej
250 ml zsíros tejszin
fél evőkanál étkezési zselatin


Elkészítés:

A tojások sárgáját és a cukrot elkeverjük a tejben, tetejére szórjuk a zselatint, azt is elkeverjük, és hagyjuk állni néhány percig. Beleszórjuk az apróra vágott csokit, majd nagyon alacsony lángon elkezdjük melegíteni, nagyjából tíz percig kevergetjük türelmesen. Ennyi idő alatt a csokoládé felolvad, és a krém besűrűsödik. A könyv azt írja, addig melegítjük, míg "bevonja a kanál hátát". Ez azt jelenti praktikusan, hogy a fakanál hátát belemerítjük a krémbe, húzunk bele az ujjunkkal egy vonalat, és ha a vonal megmarad - mert a krém már elég sűrű -, akkor jók vagyunk. Takarjuk le a krémet, tegyük félre egy órára hűlni, időnként a fakanállal keverjük át. Ezen a ponton súlyos önmérsékletet kell tanúsítanunk, mert a krém ebben az állapotában is észbontóan jó.
Végül verjük fel a tejszínt kemény habbá, és adagonként adjuk hozzá a csokoládés krémhez. Töltsük tálkákba, díszítsük a tetejét tejszínhabbal, vagy bármi mással, és ismét tegyük a hűtőszekrénybe néhány órára.

Mary Berry for president!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése