2016. január 14., csütörtök

Áfonyás-mogyorós keksz

Hát nehezen tudnám eldönteni, ez a finomabb, vagy a citromos-mákos. Ennek a sütinek igencsak nagy előnye, hogy tésztája fagyasztható, bármikor, ha időnk engedi, készítünk egy nagyobb adagot, lefagyasztjuk, és amikor szükség van rá, csak felszeleteljük és megsütjük. A citromos-mákos keksz receptjével is jövök nemsokára.



Hozzávalók:

12 dkg porcukor
18 dkg vaj
2 tojássárgája
2 teáskanál citromlé
18 dkg liszt
10 dkg darált mogyoró (bokormogyoró)
15 dkg aszalt vörösáfonya
néhány evőkanál mák

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citromlevet, majd a liszt és mogyoró keverékét. Utolsóként a vörösáfonya került a masszába. A tésztát - ami inkább egy jó állagú krémre emlékeztet - kettészedjük, és lisztezett alufólián nagyjából négy centi átmérőjű rudakat formálunk a két adagból. Ekkor megszórjuk a fóliát mákkal, és alaposan belehengergetjük a hurkákat, rányomkodjuk a felületére a mákot, majd szorosan beletekerjük a fóliába, és mehet a hűtőbe. Legalább négy órát pihenjen.

A kemény tésztarudakat éles késsel egyforma korongokra vágtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd 170 fokon 15 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése