2015. szeptember 14., hétfő

Paradicsom lekvár

Igen, tudom, furán hangzik. De mennyei, ezt bizton állíthatom, te pedig csak akkor tudod meg, ha elkészíted. Nem rizikózol sokat, ha veszel 2 kiló lucullust - még van a piacon -, és elkészíted. Ha neked nem jön be, elajándékozhatod karácsonykor, de erre nemigen látok túl sok sanszot. Én függő lettem, az biztos.




Hozzávalók:

2 kg lucullus paradicsom
15 dkg cukor
1 tasak zselésítő (pl. Quittin)
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 nagy csipet őrölt szerecsendió
1 citrom leve

Elkészítés:

A paradicsomokat kereszt alakban vágjuk be a tetejükön, majd tegyük csaknem forrásban lévő vízbe 2-3 percre. Tegyük át hideg vízbe, ekkor a héja a bevágások mentén könnyen lehúzható. Távolítsuk el a paradicsomok magját is, a húsát pedig vágjuk apróra.
Egy lábasban tegyük oda főni a paradicsomot. A folyamatot meggyorsíthatjuk, ha merülő mixerrel alaposan összedolgozzuk a gyümölcshúst. Keverjük bele a zselésítőt – számoljuk ki a tasakon lévő használati utasítás segítségével, hogy az egész tasakra szükségünk van-e, vagy csak egy hányadára -, majd forraljuk fel a keveréket. Adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, az utasítás szerint javasolt ideig – általában 5 perc – főzzük még a lekvárt. Utolsó lépésként adjuk hozzá a citrom kifacsart levét. Kóstoljuk meg, hogy elég ízes-e a lekvárunk, ekkor még korrigálhatunk az édességén. Töltsük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejtetőre az üvegeket 5 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni a paradicsomlekvárt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése