2015. augusztus 29., szombat

Padlizsán fasírt

Azt hiszem, nyugodtan elmondhatom, hogy szinte bármiből képes vagyok fasírtot csinálni. Cukkiniből, karfiolból többfélét is, sült zöldségből, csicseriborsóból bármikor, és ha padlizsán kerül a kezem közé, hát abból is. 
Most zajlik a Nagy Paradicsombefőzési Projekt, mint minden évben, így a szószt most nem kellett külön készítenem, csak a beüvegezésre váró szószból kellett egy keveset félre tennem.


Hozzávalók 3 személyre:

2 nagyobb padlizsán
1 tojás
1 zsemle
5-6 dkg reszelt parmezán sajt
friss bazsalikom levelek
bors
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Paradicsomszósz:

1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kg paradicsom
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Ha van kész paradicsom szószunk, használjuk azt, ha nincs, akkor az olívaolajon fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, dobjuk rá a szeletekre vágott fokhagymát, majd adjuk hozzá a meghámozott, negyedekre vágott paradicsomot (vagy konzervet), és főzzük addig a szószt, amíg sűrű és krémes nem lesz. Sózzuk, borsozzuk.

A padlizsánt több helyen szúrjuk meg, nehogy sülés közben felrobbanjon, majd 180 fokos sütőben süssük puhára. Vágjuk ketté, húsát kaparjuk egy tálba, hűtsük ki. 
A zsemlét áztassuk vízbe, nagyon alaposan csavarjuk ki, majd morzsoljuk a padlizsánhoz. Jöhet bele reszelt sajt, a só, bors, a felaprított bazsalikom levél, végül a tojás. Ha nagyon lágynak találjuk a masszát, köthetjük még némi zsemlemorzsával.
Formáljunk belőle közepes méretű gombócokat, hempergessük zsemlemorzsába, majd forró olajban süssük pirosra a "fasírtokat". 
Tálaláskor a tányérra szedett szószba ültessük, hintsük meg parmezánnal.


1 megjegyzés:

  1. Tóthné Marianna2023. 07. 14. 19:36

    legközelebb, de hamarosan! Most a melanzane receptedhez vásároltunk be.

    VálaszTörlés