2015. április 8., szerda

Olasz húsgombóc

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.




Hozzávalók:

50 dkg nagyon finomra darált sertéshús (vagy fele-fele arányban marha és sertés)
3-4 szelet fehér kenyér morzsákra aprítva (késes betétű aprító kiváló a célra)
1 vöröshagyma nagyon finomra vágva (szintén az aprítóban)
3 dkg reszelt parmezán
1 csokor petrezselyem apróra metélve
1 egész tojás
1 fokhagymagerezd összezúzva
1/2 citrom reszelt héja és leve
só, bors
olaj

A fentiekből apró húsgombócokat gömbölygetek, majd kevés zsiradékon szép aranybarnára sütöm őket. Ha készen van, elkészítem a mártást.

A mártás alkotóelemei:

50 dkg paradicsompüré, véletlenül sem sűrített paradicsom
1 dl víz
fél húsleveskocka
2 dl száraz vörösbor
2-3 evőkanál FRISS, apróra vágott bazsalikomlevél
egy rozmaringágacska
1 tört fokhagymagerezd
só, bors (én egy leheletnyi cukrot is szoktam tenni bele)

A fentieket összeöntjük, felforraljuk, a lángot mérsékeltre vesszük, a körbepirított gombócokat belerakjuk a mártásba, és nagyjából 30-35 percig főzzük. Közben tésztát főzünk (tetszés szerint választhatunk a rengeteg olasz tésztából, én leginkább spagettivel szoktam tálalni). A tányéron még megszórhatjuk reszelt parmezánnal (kerüljük messzire a hiperekben kapható kartonhengerben kapható fűrészport, ha egy mód van rá), nem haragszik meg érte a húsgombóc. Akkor jó a kaja, ha a mártásban érződik a vörösbor zamata, nem savanyú, és elég sűrű. 
Többször is lehet melegíteni, tán még jobb is másnaposan, mint frissen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése