2015. február 10., kedd

Cukkini fritters

Ahogy toporgunk itt a szürke, kellemetlen februárban, úgy kezdek el egyre hevesebben vágyódni a zöldségek, a színek után. Nagy csodákat ilyenkor még nem lehet tenni, de egy-egy étellel pillanatokra tavaszt varázsolhatunk a konyhánkba. A cukkini ilyenkor nem mondható a legolcsóbb zöldségnek, de ez a 20 dekás darab, amiből 6 közepes méretű fritter lett, minden hozzávalóval együtt kb. 500 forintból kijött.



Hozzávalók 5-6 db-hoz

25 dkg cukkini
fél fej vöröshagyma
1 nagy tojás
10 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 csokor zöldpetrezselyem

bors
zsiradék a sütéshez

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk és héjastól egy tálba reszeljük a sajtreszelő durvábbik fokán. Hozzáadjuk a tojást, a szintén lereszelt vöröshagymát, a lisztet, sütőport, az aprított petrezselymet és a borsot. Az anyagokból homogén masszát keverünk. Odatesszük a zsiradékot melegedni, és amikor már előállt a sütési hőmérséklet, megsózzuk a masszát*, majd kanállal halmokat rakosgatunk a zsiradékba, kissé ellapítjuk őket, és közepes lángon mindkét oldalukat barnára sütjük. Nem szabad túl forrónak lennie a sütőzsiradéknak, mert akkor a külseje megbarnul ugyan a palacsintáknak, de belül nyersek maradnak.
Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel saláta ágyon, erősíthetjük az élményt chili pehellyel is, ahogy én tettem.

* azért nem javaslom előbb sózni a masszát, mert a cukkini másodpercek alatt képes elképzelhetetlen mennyiségű vizet ereszteni magából, és akkor nincs az a liszt mennyiség, amit fel ne szívna, azt pedig nem akarjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése