2015. január 19., hétfő

Rizses hús

A rizses hús nem dekoratív étel, de nagyon finom, a magyar konyha klasszikusa, bár más konyhák is ismerik a hasonló ételeket. A lehető legegyszerűbben készíthető, azonban állagát eltalálni nem is olyan könnyű. A magam részéről - ha már választani kell - inkább kedvelem a szárazabb megjelenési formát, mint a szottyosat. Sajnos nemigen tudok mennyiségi tanácsokkal szolgálni, ki kell tapasztalni a hogyanját, és az a szomorú helyzet, hogy bár 35 éve főzök rendületlenül, időnként nekem sem sikerül eltalálni a helyes arányokat.


Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb kockára vágva
1 nagy, vagy 2 kisebb fej hagyma apróra vágva
olaj vagy zsír

bors
pirospaprika
1 kis szál zellerzöld
2 dl rizs
1 paprika
1 paradicsom

Elkészítés:

A szokásos módon pörköltet készítek, a felmelegített zsiradékon puhára dinsztelem az apróra vágott vöröshagymát. A hagymát az edénybe kerülésekor megsózom, így levet ereszt, hamarabb puhul, de puhulását még egy-két evőkanál víz hozzáadásával is lehet segíteni. Amikor zsírjára sül, hozzáadom a kockára vágott húst, nagy lángon körbepirítom a kockákat, majd hozzáadom a borsot, pirospaprikát, beledobom a paradicsomot és a paprikát, és a zellerzöld is nagyon jót tesz az ízének. Abból persze nem kell sok, elég egy szál is. Ha mindezek nincsenek kéznél, egy-két kanál lecsó is megteszi íesítésnek. Annyi vizet adok a húshoz, amennyi épp ellepi.
Kuktában tíz percig párolom a húst, majd ha már félig puha, hozzáadom az előzőleg alaposan megmosott, lecsöpögtetett rizst, felöntöm annyi vízzel, hogy legyen mit felinnia, visszateszem az edény fedelét, és még 6-8 percig főzöm az ételt. Utána elzárom a gázt, de még lefedve pihentetem egy darabig az elkészült ételt, így a rizs az összes nedvességet magába szívja.
Időnként szoktam úgy is készíteni, hogy a magam által eltett paradicsomlével engedem fel a rizst, azt szívja magába, hát nem rontja el, az biztos.
Savanyúság szerintem elhagyhatatlan kelléke ennek az ételnek, és én szeretem vágott petrezselyemmel díszíteni, hogy némileg csinosabbá varázsoljam a kinézetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése