2014. augusztus 28., csütörtök

Ír szódás kenyér

A héten láttam az Ízes életben Mautner Zsófit ír szódás kenyeret sütni, és azonnal eszembe jutott, hogy hohó, be vagyunk mi mutatva egymásnak ezzel a klassz kenyérkével jó ideje már. A barátság pedig New Jersey-ben, a Rockland Bakery-ben köttetett, 2010-ben. 


Ott kóstoltuk először az édes változatot, mazsolával, cukorral, itt volt az ideje hát, hogy elkészüljön a natúr verzió is. 35 perc alatt készül el a kenyérke, ezt az időt onnantól számoltam, hogy elővettem a lisztes edényt, és hogy kivettem a tepsit a sütőből. Annyi macera sincs vele, mint egy jófajta tojásrántottával.

Hozzávalók:

45 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
400 ml író (300 ml joghurt+100 ml víz keverékével helyettesíthető)

Elkészítés:

A száraz anyagokat egy tálba teszem, és a vízzel kevert joghurtot hozzáöntöm. Kézzel nagyjából összeállítom, majd lisztezett deszkán megformázom. Nem kell sem sokat gyúrni, sem keleszteni, amint megformáltuk a cipót, mehet is a liszttel kicsit meghintett sütőpapírra, aztán a tepsibe. Éles késsel vágjuk be a tetejét kereszt alakban, viszonylag mélyen.
200 fokon sül meg 30 perc alatt. Ellenőrizzük, ad-e szépen kongó hangot az alja ütögetésre, mielőtt elzárjuk a gázt.
Akkor lehet szépen szeletelni, ha teljesen kihűlt, de ki tudja azt kivárni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése