2014. augusztus 9., szombat

Daramorzsa

Nem, ez NEM császármorzsa! Abban ugyanis csak liszt van. Ez egy más verzió, de finom, gyorsan kész van, és egy meggyleves, vagy fejtett bab leves után tökéletes befejezése egy nyári ebédnek. Horváth Ilona klasszikus receptje, bár ő is császármorzsának aposztrofálja, ami helytelen.


Hozzávalók:

2,5 dl búzadara
2,5 dl liszt
2,5 dl tej
4 tojás
egy csipet só
1,5 dl cukor
5 dkg vaj
mazsola

Elkészítés:

Keverjük össze a darát, lisztet, sót, cukrot. A tejet forrósítsuk fel, majd öntsük rá az összekevert száraz anyagokra, keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd amikor a keverék nagyjából kihűlt, a kemény habbá felvert tojásfehérjét és az előzőleg beáztatott mazsolát is. 
Egy ép bevonatú teflon serpenyőbe tegyünk egy darab vajat, melegítsük fel, és a keverék harmadát öntsük az edénybe Hagyjuk sülni, amíg szép aranybarna nem lesz a tészta. Ekkor egy lapáttal harmadoljuk-negyedeljük el, fordítsuk meg a darabokat, hogy a még habos fele kerüljön alulra. Amikor az is szép színt kapott, a lapáttal daraboljuk még kisebbekre, amolyan galuskafélékre. Ne süssük túl a galuskákat!
A maradék tésztát egy-egy újabb darabka vajon még két részletben süssük ki.
Baracklekvár és porcukor jár mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése