2014. június 18., szerda

Sült fokhagyma



Ó, hogy ez milyen isteni finom! Aki szereti a fokhagymát, annak kötelező darab. Aki pedig nem szereti a fokhagymát, azt erősen sajnáljuk. A barátnőm vagy két éve kéri, hogy csináljunk már sült fokhagymát, de valahogy mindig elmarad. Ma azonban, amikor egész nap a gasztronómiához köt a kötelesség (azért annyira nem kell sajnálni, cikkeket írok és a Tv Paprikás sorozatomat lektorálom), eszembe jutott, hogy fokhagymát kéne sütni. És miután volt itthon három csodálatos fej, azonnal meg is valósítottam az ötletet. Hát ez.... ez valami fenséges kaja! Elkészítése pofon egyszerű, és az eredmény - mondjuk pirított rozskenyérrel fogyasztva - csodálatos. Ez most sütőben, fólia alatt készült, de grillen is elkészíthető.

Elkészítés:

A fokhagymákról eltávolítjuk a papírszerű külső héjat, a gerezdeket borítóakat azonban nem bántjuk. A gyökér részt laposra vágjuk, a fokhagyma tetejéből pedig egy vékony kalapot levágunk, hogy láthatóvá váljanak a gerezdek. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk őket, majd egy tűzálló tálba téve a fejeket 180 fokos sütőbe toljuk az egészet. Boríthatunk rá alufóliát, az nem fog ártani. Az enyémek most vagy 45 percig sültek, mire puhák lettek. Szerintem fejenként két fokhagymát nyugodtan számolhatunk egy adagnak.

2 megjegyzés: