2014. április 20., vasárnap

Fonott kalács

Húsvétkor, karácsonykor mindig ez a receptúra készül nálunk, már a férjem is el tudja készíteni, mert volt egy idő, amikor oly sokszor merült fel az igény a kalács iránt, hogy én egyszerűen nem győztem, így ő is megtanulta, hogyan kell készíteni. Tekintve, hogy nálam mindig kenyérsütő gépben készül, ez azért nem ördöngösség.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
2,5 dl tej
egy púpozott mokkáskanálnyi só
4-6 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

Ha hagyományos módon készítjük, akkor a langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthet, beleöntjük a tálba a tojást is, és elkezdjük összeállítani a tésztát. A művelet második felében adjuk hozzá az olvasztott vajat, ebben a fázisban egyáltalán nem leszünk vidámak, mert a tészta nehezen veszi fel a vajat. De ha végül rávettük mégis, akkor szép, hólyagos, fényesre dolgozzuk ki a tésztát. 
Ha igénybe vesszük a technika vívmányait, akkor a kenyérsütő üstjébe pakoljunk bele szépen minden hozzávalót (alulra a folyékonyakat), toljuk rá a dagasztó-kelesztő programot, és másfél óra múlva vegyük ki a csodásan megkelt, langyos, jól formálható tésztánkat.

A fenti sorok leírása óta a kenyérsütő gép jobb létre szenderült, pótlását nem tartottam égetően fontosnak, úgyhogy a tésztát a konyhai robotgépem prezentálja.

Ha nem kenyérsütő gépben készítjük a tésztát, ahonnan ugyebár a dough programról megkelve jön ki a cucc, akkor picit beolajozzuk a tésztánk felületet, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük azt.

Lisztezett deszkán gyengéden gyúrjuk át, vágjuk három egyforma részre (nem szégyen mérleget használni ilyenkor), majd a kapott darabokat sodorjuk hosszú hurkákká, és hármas fonással formáljuk meg a kalácsot. A két végét hajtsuk be kicsit a kalács alá. Tegyük sütőpapírral bélelt formába, és hagyjuk langyos helyen kb. 20 percig újra megkelni. Ez fontos lépés, ne hagyjuk ki!
Kenjük le tojássárgájával, és 180 fokos sütőben süssük készre. Ha a kalács alja ütögetésre enyhén kongó hangot ad, akkor jól átsült, ki lehet venni bátran a sütőből.

A hármas fonás a lehető legegyszerűbb módja a kalács megformálásának. Én így csinálom, és gyanítom, mindenki más is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése