2014. március 7., péntek

Tejfölös, kolbászos krumplileves



Fura szerzet vagyok én. Vannak ételek, amiket bőszen főzök a családnak, magam azonban nemigen eszem belőle, mert a főzés közben eltelek vele, már a vacsoránál nem kell. Aztán vannak ételek, amiket kevésbé bőszen, de főzök a családnak, ám nem eszem belőle, mert magam nemigen kedvelem. És vannak ételek, amiket időnként nagyon megkívánok. Akkor egyszer. Utána megint évekig nem eszem belőle. Valami ilyesmi történt ennél a levesnél is. Különösebben nem szeretem a krumplilevest, csak azt a Nagyanyám-félét, azt meg ritkán főzök, mert még mindig fáj a hiánya, 20 év után is, és hát óhatatlan, hogy a tőle örökölt receptet megfőzve ne érezzem ezt a hiányt még fokozottabban. A férjem és a fiam szeretik ezt a tejfölös, kolbászos változatot, túl gyakran azonban nem kerül műsorra. Múlt héten viszont annyira megkívántam, hogy legott elkészült, és olyan jól sikerült, hogy egy héten belül újrázásra került a sor.
Ennek a levesnek a titka egyértelműen a jóízű kolbász és a jó krumpli.


Hozzávalók:

 25 dkg füstölt kolbász karikára vágva
egy fej vöröshagyma
fél kg krumpli felkockázva
egy szál sárgarépa felaprítva
egy szál fehérrépa felaprítva
egy darab zellergumó hasonlóan kicsi darabokra vágva
egy szál zellerzöld
egy púpos evőkanál liszt
tejföl
kicsi pirospaprika

Elkészítés:

A kolbász karikákat egy gondolatnyi olajon átsütjük, majd mikor kiadta a zsírját, kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsíron óvatosan megdinszteljük a hagymát. Óvatosan, hogy ne égessük oda, csak üveges legyen. Dobjuk a lábasba a felaprított zöldségeket, kíméletesen pirítsuk le őket. Csak semmi odakozmálás, barnítás! Ennek a lépésnek az a célja, hogy a sárgarépából is kioldódjon a karotin, szép színt adva a levesnek a későbbiekben. Ha van otthon zellerzöldünk, ekkor adjuk a leveshez azt is. Öntsük fel forró vízzel a levesünket, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd főzzük a zöldségeket puhára. Időközben készítsünk a tejfölből, pirospaprikából és a lisztből habarást, adjunk hozzá egy-két merőkanál forró levest, keverjük simára, csomómentesre az egészet. Végül adjuk a habarást a leveshez, forraljunk rajta egyet. Ha szükséges, sózzuk még, a krumpli elég sok sót képes felvenni. Pici bors, és kész is a leves. Tálaláskor tegyük csak a tányérokba a kolbász karikákat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése