2014. március 4., kedd

Fetával és spenóttal töltött batáta


Az édesburgonya sajnos nem túl ismert a magyar háziasszonyok körében, kísérletező kedvüket az is letöri, hogy a batáta bizony nem olcsó, a legjobb ár olyan 7-800 Ft/kg körül van, de puccosabb zöldségeseknél, delikátokban 1000 forint fölé is kúszik. Teljesen érthető, hogy ez sokak költségvetésébe nem fér bele. Én be szoktam belőle spájzolni, ha az Aldi/Lidl tengelyen olcsót találok (mondjuk 600 Ft/kg), mert kis odafigyeléssel elég jól tárolható. Persze nem hónapokig, de 2-3 hétig simán. 
Íze kicsit hasonló a sütőtökéhez, állaga talán kevésbé. Ez a példány, amit tegnap elkészítettem magamnak, megtévesztésig olyan volt, mintha sütőtök lett volna, ha nem én magam sütöm meg a sütőben, tán el sem hiszem, hogy batáta. 

Hozzávalók:

édesburgonya
néhány dkg feta sajt
két marék (bébi)spenót
egy gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, sütőben puhulásig sütjük. Ez jóval kevesebb idő, mint a hagyományos krumplinál, figyeljünk oda rá. Amíg a sütő dolgozik, egy serpenyőbe tegyünk pár csepp olívaolajat, a szétnyomott fokhagymát néhány másodpercig futtassuk meg rajta, dobjuk rá a spenótleveleket. Keverjünk rajta egyet-kettőt, éppen csak kicsit össze kell töppednie a leveleknek. Ha kész a batáta, vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki óvatosan a belsejét (az én példányomat egy darabban ki lehetett borítani a bőréből, nagyon vicces volt) egy tálba, törjük össze villával. Adjuk hozzá a spenótot, enyhén sózzuk meg a tölteléket. Kanalazzuk vissza a héjba az egészet, morzsoljunk rá fetát, és már ehetjük is! Pillanatok alatt elkészül, finom, és nem átlagos ebéd lesz a jutalmunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése