2013. november 12., kedd

Képkeret készítése

Finoman fogalmazva is azt mondhatom, a kreativitás és a különböző kreatív technikák nem állnak tőlem távol. Az előző bejegyzésben olvashattátok, hogyan töltöttem a vasárnapomat a Rosinantéban, most adok egy kis gyakorlati ízelítőt mindebből, hogy még hatásosabban szemléltessem, érdemes ellátogatni Szigetmonostorra.  Íme, az elkészített tárgy, amit mindenki ízlése szerint dekorált.

 

És hogy hű maradjak a blog eredeti formájához, receptszerűen adom közre az elkészítési módot.

Hozzávalók:

-1 db képkeret (esetünkben egy kartonlapot dekoráltunk, majd az elkészült kartont felragasztottuk a meglévő, Ikeás keretre)
-papírok a díszítéshez (használhatunk régi könyvlapokat, albumpapírt, szalvétát, régi bélyeget, rafiát, bármit, ami a kezünk ügyébe kerül, és alkalmasnak látszik dekorálásra)
-dekupázs ragasztó
-alapozó festék
-matt lakk
-antik viaszpaszta 

Az alapanyagok beszerezhetők mondjuk itt. Szívből ajánlom a Pentacolor alapanyagokat, nagyon jól lehet velük dolgozni. Mivel a nagykereskedésben nem lehet vásárolni, így összegyűjtötték viszonteladóikat.

Elkészítés:

Az alapozó festékkel fessük le vékonyan a kartont. Erre azért van szükség, hogy később a vizes alapú dekupázs ragasztó ne áztassa el a papírt. Amikor az alapozó megszáradt, és valamelyest leszigetelte a papírt, jöhet a kreatívkodás. A rendelkezésünkre álló papírral vonjuk be a karton keretet.  Ha albumpapírral dolgozunk, mint ennél a keretnél, 

Forrás: uvegmadar.hu

szabjuk ki az albumpapírból pontosan a keretet, vágjuk ki a közepét, és nagyon pontosan, illesztve ragasszuk fel a karton keretre. Szalvéta esetében, mint itt,

Forrás: uvegmadar.hu

fektessük a szalvétát a kartonra, felülről kenjük át ragasztóval a szalvétát ott, ahol karton van alatta, majd száradás után távolítsuk el a felesleges részeket a szalvétából. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha vizes ecsettel megnedvesítjük a szalvétát, és letépkedjük a túllógó darabokat. 
Itt most régi könyvlapokat használtunk, amit teával, kávéval lehet öregíteni, természetesen óvatosan, nehogy a folyadékban a papírjaink szétmálljanak. Száradás után ugyanúgy dolgozhatunk a könyvlapokkal, mint bármelyik másik papírral, azaz beragasztózzuk a hátulját, felsimítjuk a keretre, majd felülről is lekenjük a ragasztóval a papírt. 
Esetünkben felhasználtam némi rafiát (a keret jobb alsó sarkában látható, mindössze két szálat ragasztottam fel átlósan, amit aztán utolsó lépésként kiemeltem kicsit arany antik pasztával).


Került még a keretre régi bélyeg is. Végső formáját pedig a bal szélen látható stencil minta felvitelével kapta meg. Érdemes egy nem túl harsány, erős színt használni, mégis mindenképpen olyat, ami elüt a keret alapszínétől. Ezért esett a választásom erre a bordóra. A stencilt rögzítsük biztonságosan a keretre (ha nem öntapadós a stencilünk, akkor a kezünkkel fogjuk úgy le a sablont, hogy ne tudjon elmozdulni), majd egy stencil ecsettel vigyük fel a festéket. Ha nem akarunk brutális, harsány hatást elérni, akkor a stencil ecsetből törölgessük ki alaposan a festéket, hogy éppen csak maradjon benne valamennyi, így másoljuk fel a mintát a papírra.

Elérkeztünk az utolsó két lépéshez. 
A papíron található gyűrődéseket, egyenetlenségeket szépen ki lehet emelni arany (ezüst, umbra, stb.) viaszpasztával. Ujjunkat mártsuk a pasztába, az üveg szélén a fölösleget húzzuk le az ujjunkról, majd a tárgyat alig érintve, éppen csak a felületét simogatva emeljük ki a számunkra fontos részeket. Ne felejtsük el, itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több! 
Végül pedig fessük le a karton hátulját egy passzoló színnel, hiszen kartonunk visszája egyelőre jó esetben pucér, rosszabb esetben tele van ragasztó folttal, ujjlenyomattal:) Fordítsunk arra is figyelmet, hogy elkészült tárgyunk ne csak szemből, de hátulról is rendezett képet mutasson.

Ha minden díszítő elem a helyén van, érdemes lelakkozni a kész darabot. Ebben az esetben mindenképpen oldószeres matt lakkot ajánlok, a fényes nagyon stílustalan lenne ennél az "öreg" darabnál.

Remélem, hasznos volt a fenti leírás, örülnék, ha kommentben visszajeleznétek. És végül itt van néhány fotó a Rosinantés napról, köszönet értük Noéminek, akinek blogját itt találjátok, érdemes nála is alaposan körülnézni! 

Tanácskozás
Mire jó az instant kávé?
Egy másik variáció

                                       
Nemcsak keretet lehet így díszíteni    
Fotók: http://www.kedvencotthon.blogspot.hu/     



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése