A késő nyár - és Kolumbusz, aki volt szíves 1493-ban Európába is áthozni
- nagy ajándéka a kukorica. Legalábbis nekem. Gyerekkoromban drága
nagyanyám nagyon sokszor főzött, tízesével hoztuk haza a piacról az
aranymazsolát. Próbáltam a fajtának utána nézni a neten, de nemigen
jártam eredménnyel. Amit én tudok róla, az az, hogy csodaszép sárga
színe van - nem meglepő, nyilván innen származik a neve is -, édes,
kerek szemű, hamar fővő fajta. Főzése nem ördöngősség, de sokan nem
tudják, hogyan kell úgy elkészíteni a kukoricát, hogy ne maradjon nyers.
Az első hibát a vásárláskor követhetjük el, ez többnyire végzetesnek
bizonyul az élvezeti értéket illetően. Ha valami ócska
takarmánykukoricát sóznak ránk a piacon, azzal már csodát nem tudunk
tenni: keményítő ízű, élvezhetetlen izé lesz a végeredmény. A friss kukoricát
megismerhetjük, ha hüvelykujjunk körmét belenyomva a szembe abból fehér
tejszerű nedv buggyan, és körmünk könnyedén üti át a szemeket borító
héjat. Segítségünkre van még a kukorica "ruhája" és "haja" is: ha
zörgős, sárgás a ruha, a haj pedig erősen barna, már ne vegyük meg a
zöldséget, mert élvezhetetlen1. A friss kukorica ezzel szemben élénkzöld borítólevelekkel és ugyanilyen élénkzöld bajusszal rendelkezik.2
Otthon a kukoricákat fosszuk meg a csuhétól és a bajusztól, egy sor
levéllel béleljük ki a főzőedény alját. Lehetőleg olyan edényt
válasszunk, amiben kényelmesen elférnek az áldozatok , ne kelljen őket
eltördösni. A megágyazott aljra fektethetjük a csöveket egymás mellé,
majd takaróként szintén egy sor csuhé kerüljön. Öntsük fel hideg vízzel a
lábast és kezdjük el főzni a kukoricát. Ha ügyesen vásároltunk, akkor a
forrástól számított 10-12 perc múlva nyugodt szívvel zárhatjuk el a
lángot az edény alatt. A kukoricát csak a tányéron sózzuk. És ne együnk
sokat belőle, akármennyire is csábító a dolog, a kukoricának ugyanis 10
dekája 131 Kcal-t tartalmaz, és ez nem kevés. Vagyis nem a 131 Kcal a
sok, hanem 10 deka kukorica kevés:)
Jó néhány éve Kati barátnőmtől tanultam a mikróban főzős módszert. Ebben az esetben ne szedjük le a kukoricát borító leveleket, de öblítsük le a kukoricát folyó víz alatt, rázogassuk le róla a felesleges vizet. Így tegyük mikróba, egy átlagos méretű cső 700 Watton 5-6 perc alatt elkészül. A saját gőzében puhul a kukorica, isteni finom lesz.
Nehézségi fok:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése