2013. május 3., péntek

Paleo mákos sütemény gyümölccsel

Egyre jobban belemélyedek a paleo étkezés szabályaiba, rejtelmeibe, na és persze gyakorlatába is. Számomra (egyelőre) fontosak a kenyérpótlók és az édességek, ezért ilyenek után kutatok a neten. A nagy kavalkádban már nem emlékszem, melyik oldalon találtam az alábbi receptet, amin változtattam egy keveset. A sütemény nem igazán édes (ezt persze lehet a hozzáadott édesítő mennyiségével növelni, de én most pont azt szerettem volna, ha nem ragad össze a szám a sütievés után), remek az állaga, 30 perc alatt készen van sütéssel, összeállítással együtt, és jól variálható bármilyen gyümölccsel.


Hozzávalók:
25 dkg darált mák
2-3 evőkanál darált mandula
3 tojás
2 dl víz
1 evőkanál kókuszolaj
1 teáskanál fahéj
4 evőkanál eritrit
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 nagy alma héjastól reszelve
20-25 dkg málna, ez most épp fagyasztott volt

Elkészítés:
A mákot, a mandulát, fahéjat, szódabikarbónát és az eritritet egy tálban összekevertem. Belereszeltem az almát, hozzáadtam a vizet, a kókuszolajat, majd egyesével a tojásokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengettem a tésztát (ami nem túl folyékony, a szilikonlapáttal szépen el lehetett teríteni), a tetejére szórtam a málnát, és bele is nyomkodtam a tésztába. Ezt ajánlom egyébként más gyümölcsnél is, hogy ne a tetején száradjon a gyümölcs, hanem a tészta szaftosságát növelje.
180 fokos sütőben 30 percig sütöttem. Nem árt tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e.

Édes istenem, ki gondolta volna, hogy én még ilyen szót fogok leírni a blogomban, hogy eritrit...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése