2016. május 15., vasárnap

Epres morzsás szelet

Angolul crumble bar, de jó lesz nekünk morzsás szeletként is. Elindult az eper szezon, még nem olcsó ugyan a gyümölcs, de már lehet kapni finom, érett epret is, és ahogy elnézem az időjárást, nem is számítok arra, hogy lejjebb fog menni az ára. Lekvárnak legfeljebb néhány kilócska jöhet majd szóba, a régi készletek ugyanis elfogytak.
Gyönyörű epreket vett a férjem a piacon, amíg én Brüsszelben múlattam az időt - ott is van finom eper mondjuk... -, úgyhogy mire hazaértem, sürgető ingerenciát éreztem valami epres sütit sütni. Ez lett belőle.



Hozzávalók:  (egy csésze=2,5 dl)

1/3 csésze cukor
1/2 teáskanál sütőpor
1,5 csésze liszt
1/4 teáskanál só
12 dkg vaj
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat

Töltelék:

2 csésze eper (vagy más bogyós gyümölcs, akár vegyesen is) 
1/3 csésze cukor
2 teáskanál keményítő

Elkészítés:

A lisztet, cukrot, sütőport, sót, a vajat és a tojást késes betétű aprítóba tesszük, morzsásra pörgetjük.
Az epret megmossuk, lecsumázzuk, apró darabokra vágjuk, majd megszórjuk az 1/3 csésze cukor és a keményítő keverékével.
Egy 22x22 cm-es tepsit, vagy egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a tészta felét belekanalazzuk, elegyengetjük, lenyomkodjuk. Ráhalmozzuk az epret, azt is egyenletesen szétterítjük, majd az egészet befedjük a maradék tésztával. Ezt nem kell nyomkodni, csak morzsoljuk-szórjuk a gyümölcs tetejére. Ha kilátszik a töltelék, az sem baj. 
190 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Langyosan tálaljuk, vanília fagylalt jelenléte nem káros...

Más crumble receptek a blogon:
- málnás crumble
- négy gyümölcsös crumble


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése