2015. április 27., hétfő

Eton mess - eperrel a mennyországba

Az eredeti bejegyzés 2011-ben íródott a fakanal.freeblog.hu-n.


Hozzávalók 4 személyre:

5 darab habcsók (2 db tojásfehérjéből, 10 dkg porcukorból és pár csepp ecetből)
40 dkg eper
néhány evőkanál porcukor
3 dl tejszín
gránátalma szirup (elhagyható)

Elkészítés:


A tojásfehérjéket 10 dkg cukorral keményre verjük, az utolsó fordulatoknál hozzáadunk néhány csepp ecetet. Sütőpapírral bélelt tepsire kanállal halmokat rakosgatunk a masszából, az edényt, amiben készítettük a habot, gondosan kinyaljuk. Ekkor áll be az első inzulinsokk. Már legalábbis nálam. 120-140 fokos sütőben szárítjuk a habcsókokat, közben megnézünk egy Santoriniről készült filmet, tekintettel arra, hogy három hét múlva ott tesszük tiszteletünket. Amikor a filmnek vége, konstatáljuk, hogy a habcsókok kicsit megszínesedtek, majd rántsunk egyet a vállunkon: semmi sem lehet tökéletes - kivéve Santorinit.
A tejszínt ízlés szerinti mennyiségű porcukorral verjük kemény habbá. Amíg a robotgép dolgozik, aprítsuk fel az epret, locsoljuk meg egy kevés gránátalma sziruppal, szórjuk meg egy kevés cukorral. Az időközben habbá lett tejszínhez könnyedén keverjük hozzá az epret szirupostul, tördeljük bele a habcsókokat, azt is keverjük el, de ne túl alaposan, mert roppant jól mutat a fagylaltos kehelyben, ha csíkos a krém. A halom tetejére kanalazzunk a megmaradt eperből, a tejszínhabos tálat megint takarítsuk ki, és figyelmünket koncentráljuk a második inzulin sokkra, mely sokkal határozottabb és kellemetlenebb, mint az előző volt, megéri tehát az odafigyelést. Próbáljuk meg egy kicsit hűteni az édességet, de ne keseredjünk el, ha ez nem sikerül, mert az pont ugyanolyan zseniális hidegen, mint szobahőmérsékletűen. Fogyasszuk el a saját adagunkat, közben reménykedjünk, hogy a többieknek túl tömény lesz a desszert és leteszik a sajátjukat még menet közben. Ezen a ponton nem árt, ha eszünkbe jut a fogadalom, amelyet két nappal ezelőtt tettünk, ezzel párhuzamosan gondoljunk irigykedve kolléganőnkre, aki igen sok kilótól szabadult meg nemrégiben, aminek következtében brutálisan jól néz ki. Hessegessük el a gondolatot, miszerint az Eton mess is brutálisan jól néz ki. Élvezzük ki a krém utolsó falatkáit, egészen komolyan haragudjunk meg magunkra, amikor felötlik, hogy van még eper is, tejszín is, mi lenne, ha készítenénk még egy adagot. Ez már tényleg nem járja! Különben is, hasnyálmirigyünk ekkor már elkeseredetten termeli az inzulint, itt az ideje megkönnyíteni a dolgát, és kényelmesen elheverni a kanapén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése