2013. április 11., csütörtök

Meggyes-mákos krémes

Idén is a meggyes-mákos vonalon maradva találtam ki, mivel szerepeljek a Segítsüti tavaszi fordulóján. Az nem volt kétséges, hogy a két alapanyagot mindenképpen megtartom, de az nem kevés fejtörést okozott, milyen legyen a süti formája, hisz volt már pite kétféle, habos kevert és macaron is ezekkel az ízekkel. A magam részéről nagyon szeretem a krémes süteményeket, így aztán abban maradtam magammal, hogy készítek egy mákos piskótát, hozzá egy vanília krémet, amit meggyel teszek karakteresebbé. A végeredmény egy nagyon korrekt, könnyű, krémes sütemény a meggy és a mák rajongóinak.


Hozzávalók a piskótához:

18 dkg cukor
12 dkg liszt
6 tojás
3 evőkanál víz
0,5 dl ola
1 kávéskanál sütőpor
10 dkg darált mák

A krémhez:
3,5 dl tej (vagy a meggybefőtt leve)
1 csomag vanília puding
16 dkg vaj
8 dkg porcukor
meggybefőtt

A piskótához a tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam először a vizet, aztán az olajat, végül a darált mákot. A tojások fehérjét kemény habbá vertem,  és a cukros masszához felváltva adtam a sütőporral elkevert lisztet, illetve a fehérjét. Egy kisebb tepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát, és 180 fokon tűpróbáig sütöttem. Hagytam kihűlni.

A krémhez elkészítettem a pudingport a tejjel, hagytam kihűlni. Közben a vajat és a porcukrot habosra kevertem egy robotgéppel, és amikor már könnyű és levegős volt, kanalanként adagoltam hozzá a hideg pudingot, és egyneművé kevertem.

A kisült piskótáról levágtam a széleket, keresztben két lappá vágtam és megtöltöttem a krémmel, a krémbe belenyomkodtam a félbe vágott meggy szemeket, majd a krém tetejére helyeztem a másik lapot. Tetejét porcukorral szórtam meg, de ha kicsit több krémet készítünk, jut a tetejére és az oldalaira is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése